Osteochondrosis

Az osteochondrosis nem okoz fájdalmat, de ugyanakkor lehetséges az osteochondrosisos fájdalom. Első pillantásra furcsa helyzet. De miután elolvasta ezt a cikket, nem csak ebben a kérdésben lesz igazi szakértő, hanem a következő témakörben is: Mi az osteochondrosis? Mik az okok? Mik a tünetek és jelek? Hogyan diagnosztizálható az osteochondrosis? Milyen hatékony kezelés létezik? Mit tartalmaz a betegség megelőzése? És sok más kérdésben is.

Mi az osteochondrosis?

Ahhoz, hogy megértsük, mi az osteochondrosis, egy kicsit bele kell merülnie a történelembe. A kifejezést Christian Georg Schmorl vezette be 1928-ban. De az a furcsa, hogy Schmorl patológus volt, és mint érti, nem volt kitől megkérdezni: „Hol fáj? "(elnézést a sötét humorért). A kóros anyag tanulmányozása során Schmorl korábban ismeretlen változásokat fedezett fel a csont és a porc találkozásánál, különösen a porckorongok területén. Ezeknek a változásoknak a leírása után már csak egy nevet kellett kitalálni nekik. Ehhez a latin „csont" / os és a görög „porc" / chondros szót vette át, és ezeket kombinálva megkapta az osteochondrosis kifejezést.

Mi az osteochondrosis, pontosan minek nevezte Schmorl ezt a szót? Kiderült, hogy ez egyáltalán nem fájdalom, és általában nem is érzés. Az osteochondrosis szóval Schmorl a következő három változást jelölte meg:

  • csökkent csigolyaközi porckorong magasság;
  • szubchondralis szklerózis;
  • marginális csontkinövések.

A hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy a porckorong magassága lecsökkent, a csigolya felülete a porckorong mellett sűrűbbé vált és perem formájában nőtt. Ez az osteochondrosis eredeti jelentésében, amelyet Christian Georg Schmorl tett bele.

Osteochondrosis betegség

az osteochondrosis jelei

Még egyszer figyeljünk arra, hogy Schmorl nem az osteochondrosis betegséget írta le, hanem csak a szöveti változásokat, és ezek különböző dolgok. A „betegség" fogalma sokkal tágabb, magában foglalja a panaszokat, tüneteket, laboratóriumi és radiológiai változásokat, kezelési és megelőzési módszereket.

De Schmorl nem írt semmi ilyesmiről, és általában nem tartotta betegségnek az osteochondrosist. De akkor miért szokás azt mondani, hogy az osteochondrosis egy betegség, és érdeklődni kell az előfordulásának okairól, az osteochondrosis tüneteiről, tüneteiről és kezeléséről?

De tény, hogy Schmorlnak voltak követői. Ezért úgy döntöttek, hogy megtudják, hogyan nyilvánul meg az osteochondrosis, és milyen tünetek zavarják az embert? Ennek eredményeként kiderült, hogy maga az osteochondrosis nem okoz közvetlenül fájdalmat, valamint más érzéseket. Ezt azzal magyarázták, hogy a csigolyákban és a porckorongokban nincsenek fájdalomreceptorok. És mivel nincsenek receptorok, nem lehet fájdalom sem. Ez könnyen érthető a haj és a körmök példáján – nincs receptor vagy fájdalom, amikor levágják őket.

A második fontos felfedezés az volt, hogy az osteochondrosis egy általános degeneratív folyamat része, amely minden szervünket és szövetünket lefedi. A disztrófia a szöveti táplálkozás sejtszintű megsértése, amely egész életen át tart, és fokozatosan öregíti testünket. Vagyis az osteochondrosis lényegében az öregedési folyamat része. De mint tudod, a részletek számítanak. És a részletek az, hogy nem minden degeneratív folyamat olyan fájdalommentes, mint az osteochondrosis. Különösen a gerincet körülvevő izmok disztrófiás patológiája szinte mindig fájdalommal jár. Végül is az izmoknak, a csigolyáktól és a porckorongoktól eltérően, vannak fájdalomreceptorok. Tipikus példa erre a myofascial szindróma. Általában az osteochondrosissal párhuzamosan jelentkezik és fájdalmas. Ne feledje, a cikk elején azt mondtuk, hogy maga az osteochondrosis nem okoz fájdalmat, de fájdalom lehetséges? Tehát pontosan ezek az esetek, amikor fájdalmas patológiát adnak a fájdalommentes osteochondrosishoz - ugyanaz a myofascial szindróma -, amelyek tökéletesen megmagyarázzák az elmondottak jelentését.

az osteochondrosis típusai

Kérdezheti, hol van a válasz arra a kérdésre, hogy miért szokás azt mondani, hogy az osteochondrosis betegség? Nos, tulajdonképpen már megközelítettük. A tény az, hogy bár maga az osteochondrosis valójában nem betegség, hanem a degeneratív folyamatok tanulmányozásának kiindulópontja, az „osteochondrosis" szó annyira meggyökerezett nyelvünkben, hogy az idő múlásával azzá vált. szleng általánosító neve a gerinc összes betegségére.

Az osteochondrosis okai

Az okok külső és belső okokra oszthatók.

A belső (endogén) okok közé tartozik mindenekelőtt a fentebb tárgyalt degeneratív folyamat. Ebbe beletartozik a genetikai hajlam, valamint a hormon-, ásványianyag-, vitamin-, fehérje- és egyéb anyagcserezavarok is, amelyek következtében a csont- és porcszövet nem kapja meg a szükséges tápanyagot. Mindezek úgynevezett biológiai tényezők, amelyek természetesen befolyásolhatók, de ez meglehetősen nehéz és költséges. Ennek ellenére vannak egyszerű és olcsó módszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy nem kevésbé meggyőző eredményeket érjen el, csak a külső okok kiküszöbölésével.

Külső (exogén) okoknak tekintik a mozgásszegény életmódot, a gerincfűző izomzatának rossz edzését, a hát és a gerinc mikrotraumáit, az elégtelen fizikai aktivitást, a görnyedt hajlamot, az „ülő" munkát, az állandó stresszes helyzeteket, a megelőző látogatások hiányát. csontkovácshoz és még sok máshoz.

Mint látható, a külső okok nagyrészt helytelen cselekedeteinkből, például alacsony fizikai aktivitásunkból, vagy tétlenségünkből és egészségünk elhanyagolásából, például a megelőzés figyelmen kívül hagyásából fakadnak.

Egyetértek, a külső okokat sokkal könnyebb kiküszöbölni, mint a belső okokat. Természetesen vannak olyan betegek, akik belső okok miatt nem nélkülözhetik a gyógyszeres kezelést, de csak kevesen vannak. A legtöbb esetben elegendő megszabadulni az osteochondrosis külső okaitól, hogy meggyőző eredményeket érjünk el alacsonyabb költségek mellett. Ehhez egy kis önfegyelemre, alapvető fizikai aktivitásra és rendszeres csontkovács látogatásra lesz szükség.

Az osteochondrosis tünetei és jelei

A tüneteket és jeleket általában olyanokra osztják, amelyek magában a gerincben fejlődnek ki, és olyanokra, amelyek gerincen kívüli jellegűek.

Ön szerint melyek az osteochondrosis tünetei, amelyek több problémát okoznak? Valójában itt sok nem csak maguktól a tünetektől függ, hanem más tényezőktől is: életkor, testsúly, kísérő betegségek jelenléte a betegben stb.

De térjünk vissza a csigolya osteochondrosis tüneteihez: mint mondtuk, ezek gerincesek, vertebrálisnak és extravertebrálisnak - extravertebrálisnak is nevezik. Az extravertebrális tüneteket szintén két csoportra osztják - az osteochondrosis reflexes és radikuláris tüneteit.

Az egyszerűség kedvéért a háttünetek ezen osztályozása legjobban a következőképpen ábrázolható:

  • Gerincesek/gerincesek
  • Extravertebrális/extravertebrális: radikuláris tünetek és reflex tünetek

Az osteochondrosis gerincvelői tünetei közé tartozik a gerinc görbülete (nem tévesztendő össze a gerincferdüléssel), helyi fájdalom, izomfeszülés és mozgáskorlátozottság.

A radikuláris tünetek a gerincből kilépő idegekre gyakorolt hatások miatt jelentkeznek. Ez csökkent reflexekben, izomgyengeségben, érzékenységcsökkenésben és radikuláris fájdalomban nyilvánul meg.

És itt el kell magyarázni, hogy minden csigolyánknak, lemezünknek és „gyökerünknek" van egy bizonyos jelölése. Ezért csak akkor beszélhetünk radikuláris tünetekről, ha mindezek a tünetek és jelek egyértelműen egy adott „gyökérre" utalnak, és nem akkor, ha a „buldózerből származó" fájdalmat radikulárisnak nevezzük.

Az osteochondrosis nagyon ritka, de veszélyes jelei és tünetei a parézis, a bénulás és a kismedencei szervek megzavarása. A gerincvelő kialakulását jelzik. Ez az osteochondrosis súlyos szövődménye, amelyben a radikuláris artériák érintettek.

Az osteochondrosis szakaszai

A reflex tünetei elsősorban attól függenek, hogy a gerinc melyik része érintett. A statisztikák szerint leggyakrabban a nyaki gerinc érintett.

A nyaki osteochondrosis lényege a reflexes tünetek nagy száma. Fájdalom a nyakban, a fej hátsó részén és a gallér területén. A csigolyák ropogása, izomfeszülés és mozgási nehézség. Fejfájás. Szédülés. Intrakraniális nyomás. Reggeli merevség. Zsibbadás, tűszúrás, libabőr és gyengeség a karokban. Fájdalom a vállban és a lapocka alatt. Égő érzés a lapockák között és a szív területén (anginára emlékeztet). A kezek vagy az ujjak zsibbadása. „Gomb" a hetedik nyaki csigolya területén. Ideiglenes elsötétülés vagy „lebegés" a szemekben. Zaj vagy fülcsengés. Hányinger, akár hányás is. Nyomásugrások. Ájulás előtti állapot. Csomó a torokban osteochondrosissal, a hang gyengülése, rekedtség, levegőhiány érzése, nyelési problémák és torokfájás osteochondrosis esetén - ezek mind gyakori reflextünetek. Előfordulhatnak továbbá alvászavarok, gyakori álmatlanság és reggelente fáradtság. Általános gyengeség. Ingerlékenység. Gyors kifáradás.

Mint látható, az osteochondrosisos betegség tünetei és jelei nagyon változatosak. Ez különösen igaz a reflexes tünetekre.

Az osteochondrosis diagnózisa

A diagnózis a megfelelő kezelés kulcsa. A modern hardveres diagnosztikai módszerek lehetővé teszik ennek a diagnózisnak a pontos megerősítését. Mint tudják, az MRI és a CT tekinthető a legpontosabb vizsgálatnak. De, mint korábban, a diagnózis felállításának fő tényezője továbbra is a klinikai diagnózis. Ekkor egy tapasztalt orvos összehasonlítja legalább három forrásból származó adatokat: a páciens panaszait, MRI-eredményeit és a vizsgálat során azonosított tüneteket.

Ez a diagnosztikai megközelítés lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását és a hatékony kezelés egyéni programjának kidolgozását.

egészséges és beteg gerinc

Az osteochondrosis hatékony kezelése

Az osteochondrosis hatékony kezelése csak a tudományos megközelítés szigorú betartásával lehetséges. Ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt a csigolya osteochondrosisának fő és kiegészítő kezelési módjainak kiválasztásakor a helyes prioritások meghatározására van szükség.

Ön szerint mi a legfontosabb kezelés? Nem kell orvosnak lenned, hogy válaszolj erre a kérdésre. Csak követheti a logikát. Az osteochondrosis a mozgásszervi rendszer patológiája. Ez a rendszer biomechanikus jellegű. A kulcsszó a „mechanikus". Ebből következően a mechanikai rendellenességek ugyanazokat – mechanikai – kezelési módszereket igényelnek. Ezért az osteochondrosis kezelésének fő típusa a manuális terápia. Ideálisan alkalmas a mozgásszervi rendszer biomechanikájának helyreállítására. A kiegészítő módszerek közé tartoznak a gyógyszerek, a fizioterápia, a masszázs, a tornaterápia stb. És azt is fontos tudni, hogy a manuális kezelés minden fajtája közül a legbiztonságosabb a kíméletes manuálterápia. Hatékonyságában, gyengédségében és biztonságában felülmúlja a hagyományos manuálterápiát. Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent az osteochondrosis csontkovács általi kezelése, tudnia kell, hogy a csigolyaközi porckorongok az egyetlen olyan testrész, amely nem rendelkezik erekkel, és a gerincizmok megfelelő működésének köszönhetően táplálkozik. Ezen izmok működésének kudarca azonnal rontja a porckorongok táplálkozását. És ahogy a cikk elején mondtuk, az alultápláltság az a nagyon degeneratív folyamat, amelynek az osteochondrosis része.

A kíméletes manuálterápiával végzett hatékony kezelés alapvetően különbözik a hagyományos manuálterápiától. Ez egyáltalán nem „csigolya-átrendezés", ahogy egyesek gondolják - ez valami egészen más. A gyengéd manuális terápia speciális hatásmódszerek egész rendszere, amelyek megszüntetik az izomgörcsöket és a feszültséget. Állítsa vissza az izmokat normál fiziológiájukba, és javítsa a porckorongok táplálkozását.

Az orvos által végzett megfigyelés három szakaszból áll:

  1. Konzultáció. Az orvos megállapítja, milyen tünetek zavarják a beteget, tisztázza a kórelőzményt, tanulmányozza a beteg orvosi dokumentációját, elemzi a képeket, és meghatározza a betegség természetét.
  2. Diagnosztika. A beteg alapos vizsgálatát és klinikai vizsgálatát végzi: vizuális és myofascial diagnosztika; feszült izmok és fájdalmas csigolyák tapintása; neurológiai reflexvizsgálat és izomteszt.
  3. Kezelési terv. Az aktuális betegség előzményei, a vizsgálati adatok, valamint a beteg klinikai vizsgálatának eredményei alapján az orvos diagnózist készít, és kiválasztja a kezelési lehetőségeket. Az orvos részletesen elmondja a betegnek a betegség lényegét és a kezelés elveit, és válaszol a beteg minden kérdésére.

Az osteochondrosis megelőzése

A visszaesések elkerülése érdekében megelőzésre van szükség. Ehhez kényelmes feltételeket kell teremtenie a munkához és a pihenéshez. Fenntartani a fizikai aktivitást. Kerülje a túlmunkát. Figyelje a megfelelő táplálkozást és súlyt. De a legfontosabb dolog az, hogy ne hanyagolja el az egészségét.

Ne feledje, a megelőzés mindenekelőtt az izom-csontrendszer orvosi felügyelete és időben történő korrekciója. Próbáljon legalább három-hat havonta egyszer felkeresni egy csontkovácsot. Ez csökkenti a kockázati tényezőket, és időben megszünteti a jogsértéseket. Az előrehaladott osteochondrosis szövődményekhez vezet - kiemelkedésekhez és porckorongsérvekhez. Ezt ne felejtsd el. Vigyázz magadra!