Lehetséges a nyaki osteochondrosis gyógyítása?

Hogyan gyógyítható a nyaki osteochondrosis? Ezt a kérdést sok beteg és orvos teszi fel világszerte. A mozgásszervi rendszer degeneratív betegségei nagyon nehezen kezelhetők, és sokféle szövődményhez vezetnek. Ilyen körülmények között a hatékony terápia kérdése rendkívül aktuális.

A nyaki gerinc osteochondrosisa

A nyaki osteochondrosis jeleivel rendelkező beteg az orvossal folytatott konzultáció során

Mielőtt megtudná, hogy a nyaki osteochondrosis gyógyítható-e, érdemes megérteni ennek a betegségnek a lényegét. Az osteochondrosis egy degeneratív folyamat, amely a csigolyaközi porckorongokban kezdődik - a két szomszédos csigolya közötti porcrétegekben.

Képzelj el egy csigolyaközi lemezt. Ez egy belső lágy részből áll - a nucleus pulposusból és egy külső héjból - a rostos tokból. Ez az, ami a puha résznek bizonyos formát ad, hogy a mag betöltse lengéscsillapító funkcióját.

Az osteochondrosisban az elsődleges degeneratív folyamat pontosan a rostos kapszulában történik:

 1. A károsító tényezők hatására hiba képződik.
 2. A porckorong puha magja áthatol rajta - a gerinclemezek kiemelkedése képződik.
 3. A folyamat előrehaladtával a mag egy része kiesik - porckorongsérv képződik.

Mindezek a folyamatok bevonják a környező szöveteket a gyulladásba. Először reflex fájdalom szindróma alakul ki, majd kompressziós szindróma - az ideggyökereket a sérv összenyomja.

Ez a folyamat a gerincoszlop bármely részén előfordulhat. Az egyik leggyakoribb hely a nyak. Lehetséges-e gyógyítani a nyaki gerinc osteochondrosisát?

Kezelési lehetőségek

A betegség lényegét és kialakulásának mechanizmusát megértve feltételezhetjük, hogy mely módszerekkel lehet teljesen és véglegesen meggyógyítani a beteget ebből a betegségből.

Számos különböző hatást várhatunk bármely terápiás módszertől: tüneti (megszünteti a betegség megnyilvánulásait), patogenetikai (megszakítja a fejlődés kóros mechanizmusát), etiológiai (közvetlenül befolyásolja a fejlődés okát).

Az osteochondrosisban az ok a betegség sokféle kockázati tényezője. Lehetetlen befolyásolni őket, ha a betegség már fennáll. A megelőző intézkedések azonban kifejezetten az okok megszüntetésére irányulnak.

Számos kezelési módszernek lehet patogenetikai hatása, és ezt igyekszünk megtalálni a modern orvostudomány által javasolt módszerek mindegyikében.

Nagyon fontos a tüneti hatás is. A kezelőorvos által előírt teljes terápia során mindig ki kell terjednie a betegség megnyilvánulásaira, mivel a terápia során javítani kell a beteg egészségi állapotát.

A különféle kezelési módszerek közül a következő kezelési lehetőségeket próbáljuk megérteni:

 • Drogoknak való kitettség.
 • Ortopédiai termékek.
 • Fizikoterápia.
 • Fizioterápia, masszázs, manuálterápia.
 • Gerincműtétek.
 • Rádiófrekvenciás abláció.

Néhány szót kell mondani a megelőzésről, amely lehetővé teszi a betegség megjelenésének teljes elkerülését.

Drog terápia

A nyaki osteochondrosis kezelésére felírt gyógyszerek

Nem minden gyógyszer, amelyet az orvos az osteochondrosisra ír fel, segít megszabadulni tőle. Sok gyógyszer pusztán tüneti funkciót lát el:

 1. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek – megszüntetik a gyulladást.
 2. Izomrelaxánsok – megakadályozzák a reflex izomgörcsöket.
 3. Helyi fájdalomcsillapítók - enyhítik a fájdalmat.
 4. Vaszkuláris szerek - cervicalis osteochondrosisra használják csigolya artéria szindrómával kombinálva.
 5. Glükokortikoszteroidok - ezek a hormonális gyógyszerek kifejezett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Ennek ellenére számos gyógyszernek van patogenetikai hatása. Először is meg kell említeni a kondroprotektorokat. Ezeket a gyógyszereket csak az osteochondrosis első szakaszában alkalmazzák, amikor még nincs porckorongsérv. Lelassítják a degeneráció folyamatát és megakadályozzák a kiemelkedések kialakulását. Hosszú ideig és folyamatosan kell szedni, de a terápiás hatás meglehetősen jelentős lesz.

B-vitaminok - ezek a gyógyszerek nem befolyásolják magát a degenerációs folyamatot, és nem segítenek az osteochondrosis gyógyításában. Nagyon fontos azonban ezek alkalmazása reflex- vagy kompressziós szindrómák esetén. A vitaminok támogatják az anyagcserét az idegszövetben, és megakadályozzák az idegek pusztulását.

Így az összes gyógyszer közül csak az időben felírt chondroprotectorok segítenek megszabadulni a nyaki osteochondrosistól.

Ortopédiai termékek

Ortézis, amely enyhíti a nyaki gerinc osteochondrosisának állapotát

A következő, a modern orvoslásban nagyon népszerű kezelési módszer az ortopédiai eszközök használata. A fűzők, kötszerek, ortézisek használata széles körben elterjedt.

A nyaki osteochondrosis esetében leggyakrabban gallérokat használnak, de vannak más típusú ortopédiai eszközök is. Ezek a termékek hatékonyan megszüntetik a fájdalmat, ami kétségtelen. Azonban képesek-e befolyásolni a betegség lefolyását?

Az osteochondrosis kezelésére az ilyen típusú terápia következő jellemzői fontosak:

 1. A fűzők és gallérok kompressziós hatást fejtenek ki - nyomást gyakorolnak a gerinc egy bizonyos részére. Ez megakadályozza a kiemelkedések és a sérvek megjelenését, vagyis a szövődmények kialakulását.
 2. Az ortopédiai eszközök mindig függőleges síkban választják el egymástól a csigolyákat. Ez segít enyhíteni az ideggyökerek és maguk a csigolyaközi lemezek nyomását.
 3. Ha léteznek kiemelkedések vagy degeneratív változások, a fűző nem segít megszabadulni tőlük. Rendszeres használat esetén azonban a gyógymód segít nem emlékezni a betegség megnyilvánulásaira.

A felsorolt tulajdonságokat nemcsak az orvosnak, hanem a páciensnek is figyelembe kell vennie, nehogy túl sokat várjon a kötszerek használatától.

Fizikoterápia

A nyaki osteochondrosis esetén terápiás gyakorlatokat kell végezni

A terápiás gyakorlatok az egyik leginkább alábecsült módszer az ortopédiai betegségek kezelésére. A rendszeres gyakorlatok és tevékenységek segítenek megszabadulni bármely betegség legtöbb megnyilvánulásától.

Az osteochondrosis sem kivétel. A nyaki gerinc patológiája esetén a fizikai aktivitás a következő gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik:

 1. A gyakorlatok segítenek megszüntetni a fájdalmat, a reflex izomgörcsöket és a kompressziós hatásokat a csigolya artériára és más erekre. Ez azt jelenti, hogy rendszeres testmozgással csökkentheti a tüneti terápia szükségességét.
 2. A gyakorlatok elősegítik a nyaki gerinc izmos fűzőjének kialakítását. Az edzett izmok megtartják a belső struktúrákat, beleértve a csontokat és a porcokat, és megakadályozzák a kiemelkedés kialakulását.
 3. A porckorong degeneratív elváltozásai túlzott, helytelenül alkalmazott terhelés vagy annak hiánya hatására alakulnak ki. A megfelelő gyakorlatok megakadályozzák a degeneratív folyamatot és aktiválják a véráramlást a csigolyaközi lemezek területén.

Sok beteg még a testmozgás ilyen jótékony hatásainak tudatában is lusta a gyakorlatokat végezni. Kezdje el az edzést egy szakemberrel, majd illessze be a napi rutinjába. Hamarosan nem fogja tudni elképzelni a napját gyakorlatok és hasznos gyakorlatok nélkül.

Fizioterápia és masszázs

A masszázs segít enyhíteni az osteochondrosis által érintett nyaki izmok feszültségét.

Elég ellentmondásos kezelési módszerek a fizioterápia és a masszázs. Ezek a módszerek minden bizonnyal segítenek enyhíteni a betegség egyes tüneteit. A nyakmasszázs segít megszüntetni az izomgörcsöket, a fizioterápia pedig enyhíti a gyulladást, fájdalmat és megakadályozza a kompressziós szindróma megjelenését.

De ezek a módszerek gyógyíthatják-e a nyaki osteochondrosist? A patogenetikai hatás csak komplex kezelés részeként érhető el. A fizioterápiát és a masszázst fizikoterápiával és gyógyszeres kezeléssel együtt kell alkalmazni. A különböző kezelési módszerek hatásai erősítik egymást:

 1. Az elektro- és fonoforézis elősegíti, hogy a gyógyszerek elérjék a gerincet.
 2. A manuális terápia ellazítja az izmokat hosszan tartó edzés után.
 3. Az akupunktúra és az elektromiostimuláció edzésterápiával kombinálva erős izomfűzőt hoz létre és megszünteti a fájdalmat.

A különböző terápiás módszerek együttes hatására további példákat adhatunk.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a fizioterápia és a masszázs minden módszere fokozza a helyi véráramlást, és ezáltal az anyagcserét a sérült szövetekben. Ennek eredményeként a degeneratív folyamatok lelassulnak vagy teljesen leállnak.

Sebészeti kezelés

A nyaki gerincben lévő porckorongsérv műtétet igényelhet.

Egyes esetekben az intervertebralis lemez patológiája csak műtéttel szüntethető meg. Ez a módszer szintén nem tekinthető etiológiai kezelésnek - a sebész nem a betegség okára hat, hanem megszünteti annak következményeit. Helyi osteochondrosis jelenlétében azonban a műtét segíthet véglegesen megszabadulni a tüneteitől.

A sebészeti beavatkozásnak többféle módja van, de a legtöbbjük két lehetőség közül választhat:

 1. Porckorongplasztika palliatív intézkedésekkel. A műtét során a betegség összes szövődménye is megszűnik.
 2. A csigolyaközi porcok pótlása vagy a teljes csigolyamozgási szegmens pótlása protézissel.

A kezelési módszer megválasztásától függetlenül a nyaki osteochondrosis visszaesése lehetséges. A betegség bármely más szomszédos csigolyaközi lemezt érinthet. Ennek elkerülése érdekében megelőző intézkedéseket tesznek.

Emlékeztetni kell a posztoperatív rehabilitáció szükségességére is. A fenti terápiás módszerek közül sok segít a teljesítmény helyreállításában. Kényelmes kombinálni őket a szanatóriumi kezelés során.

Rádiófrekvenciás abláció

A rádiófrekvenciás abláció a nyaki osteochondrosis kezelésének egyik módja

Nagyon hatékony és ígéretes kezelési módszer a rádiófrekvenciás abláció. Nem is olyan régen ez a módszer egyáltalán nem volt ismert, de ma már sok nagyvárosban végeznek ablációt.

Az eljárás lényege a következő:

 • Tűszúrással speciális elektródát helyeznek a sérült csigolyaközi lemezre.
 • A lemezt elektromos hőkezeléssel végzik.
 • Az ütközés területén az idegek és maga a porckorongszövet tönkremegy.
 • Az abláció után a porckorong a csigolyák között marad. Lengéscsillapító funkciót nem képes ellátni, de nem okoz kóros tüneteket.

A módszer előnyei az általános érzéstelenítés igényének hiánya, a beavatkozás rövid időtartama és a gyors gyógyulás. A technika a kezelés első szakaszaként alkalmazható, ha a tünetek nem enyhültek teljesen.

A legtöbb esetben az abláció segít megszüntetni az osteochondrosis összes tünetét, de a beteg nem mentes a betegség más csigolyaközi lemezek károsodásától.

Megelőzés

A nyaki osteochondrosis megelőzése fizikai aktivitással és megfelelő táplálkozással

A fentiekből arra a következtetésre juthatunk, hogy minden modern kezelési módszer csak a nyaki osteochondrosis progressziójának megelőzésében vagy csak egy adott lemezen történő megnyilvánulásainak megszüntetésében segít. Nagy a valószínűsége a betegség kiújulásának és a szomszédos porcos rétegekre való terjedésének.

Ezt a folyamatot nem lehet kiküszöbölni, de megelőzhető. Ebből a célból számos módszert alkalmaznak az osteochondrosis megelőzésére.

Ha a betegség csak most kezdett zavarni, sok rokonnál fordult elő, vagy osteochondrosis miatt kezelték, kövesse az alábbi tippeket:

 1. Normalizálja a fizikai aktivitást különösen a gerincoszlopon és a nyakon. Végezzen megelőző gyakorlatokat, menjen úszni, síelni. Ne hagyja, hogy nyaka hosszú ideig mozdulatlan maradjon.
 2. Étkezz helyesen. A kiegyensúlyozott, káros élelmiszerek nélküli, megfelelő mennyiségű fehérjét és kalciumot tartalmazó étrend segít megelőzni a betegséget.
 3. Távolítsa el a rossz szokásokat, amelyek degeneratív folyamatot okozhatnak. Először is ez a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás.
 4. Alvás közben használjon ortopéd segédeszközöket és megfelelő matracot, hogy elkerülje a nyaki gerinc további terhelését.
 5. Ha gerincbetegsége vagy sérülése van, feltétlenül használjon ortopédiai termékeket.

Az egyszerű megelőző intézkedések támogatják a nyaki gerincet és megakadályozzák az osteochondrosis kialakulását.